Docent pedagogisch werk (Onderwijsassistent of Kinderopvang) te Leiden

Vacaturekenmerken

Ben jij als docent Pedagogisch werk creatief ingesteld en weet je altijd een leuke draai aan de lessen te geven – of het nou over kinderziektes of spelactiviteiten gaat? Wil jij studenten graag laten ervaren wat hun toekomstige vak inhoudt? En, vind je het leuk om in een actief team te zitten waar jouw collega’s net zo gedreven zijn als jij? Lees dan snel verder wat mboRijnland jou te bieden heeft!

Want dit mag je als docent Pedagogisch werk gaan doen …

  • Je mag uiteenlopende lessen voorbereiden en verzorgen voor de opleidingen Pedagogisch medewerker.
  • Dit doe je op zo’n enthousiaste manier dat alle studenten zich gezien voelen en gemotiveerd raken in een veilige leeromgeving.
  • Daarbij zorg je telkens voor uitdagende lessen. Of het nu om het vak ‘Kinderziektes’ gaat of bijvoorbeeld ‘Praktische werkzaamheden voor de onderwijsassistent’.
  • Natuurlijk gebruik je daarvoor de leswijzers, maar voel je vrij om een creatieve invulling aan de les te geven. Hoe praktijkgerichter, hoe leuker!
  • Je levert vanuit jouw vakmanschap een bijdrage aan de ontwikkeling en afstemming van het boeiende onderwijscurriculum.
  • Je kunt studieloopbaanbegeleider van een groep studenten worden. Je bent dus niet alleen betrokken bij hun vakinhoudelijke leerproces, maar ook bij hun persoonlijke ontwikkeling.
  • Eventueel is het docentschap pedagogisch werk te combineren met het doceren van rekenen, het keuzedeel diversiteit, het keuzedeel Natuur en Techniek of een creatief vak als beeldende vorming of expressief talent.
  • En, je mag je het Rijnlands denken eigen maken! Klik op deze link om meer te weten te komen over onze missie en kernwaarden

En daar krijg je veel voor terug!

Natuurlijk is het al leuk om studenten het goede voorbeeld voor hun toekomstig werkveld te geven, maar er is meer! Je komt terecht in een toegewijd team en kunt rekenen op een salaris van minimaal € 2.915 tot maximaal € 4.429  bruto per maand bij een volle werkweek (schaal LB, cao mbo). Wij bieden een tijdelijke aanstelling die wij bij gebleken geschiktheid en gelijkblijvende omstandigheden graag voortzetten. Bovendien is jouw ontwikkeling voor ons een prioriteit. Met de mboRijnland academie blijf je jezelf verbeteren, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Onze interne en externe trainers helpen je graag het maximale uit je werk en loopbaan te halen.

Daarnaast ontvang je als docent Pedagogisch werk:

  • 8.33% eindejaarsuitkering;
  • een bijdrage van 70% aan de pensioenpremie;
  • 31 vakantiedagen per jaar bij een fulltime aanstelling;
  • een bijdrage aan de aanvullende ziektekostenverzekering:
  • een laptop volgens onze BYOD-regeling;
  • een bijdrage aan je sportschool abonnement;
  • een aantrekkelijke vervoersregeling bestaande uit o.a. een fietsregeling en NS-businesscard.

Bovendien zijn wij er voor iedereen

In ons onderwijs werken wij niet alleen aan de toekomst van onze studenten. Ook werken we aan de toekomst van onze samenleving. We leggen met ons onderwijs de basis voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen meetelt en van waarde is en je altijd de kans krijgt je talenten te ontwikkelen. Ons onderwijs en ons handelen dragen ook bij aan een duurzame wereld.

Hoe je werkdag eruit zal zien?

We vroegen het Angelique van den Berg, docent Pedagogisch werk. 

“Wij starten de week altijd op maandagochtend met onze teamvergadering, hierin bespreken we met elkaar alle belangrijke zaken. Daarna gaan we over naar het subteam PM (Pedagogisch Medewerker) en OA (Onderwijs Assistent) overleg. Hier worden belangrijke zaken besproken gericht op PM of OA als examinering, BPV, hoe het gaat met studenten, of er nog bijzonderheden zijn om rekening mee te houden etc. Het is fijn om met elkaar op maandag zo de week te starten. Daarna geven we verschillende lessen, begeleiding of voeren we taken uit. Ik geef bijvoorbeeld het vak communicatie. Hierin oefen ik met studenten hoe je kunt communiceren met de kinderen in de kinderopvang of op de basisschool. Ook leren de studenten hier om feedback te geven aan collega’s op stage en natuurlijk ook om feedback te ontvangen. Daarnaast leren de studenten hoe je met ouders communiceert. Stel er is iets gebeurd op stage en de student moet een overdracht doen aan de ouders na schooltijd of aan het einde van de dag op het kinderdagverblijf; hoe pak je dat aan, op welke manier kan je dit het beste doen? De studenten krijgen in de les theorie en oefenen met vaardigheden zodat zij dit later op stage kunnen toepassen. Ik probeer in de lessen altijd te zorgen voor voldoende afwisseling; stukje theorie, opdrachten en oefeningen (bijv. rollenspel, casussen) nabespreken en afronden. En daarnaast voor een stukje gezelligheid; even een momentje om te kletsen met de studenten of een grapje tussendoor te maken. Als er een tussenuur is dan zijn wij vaak te vinden in de docentenkamer. Hier wordt hard gewerkt door de docenten (denk aan lessen voorbereiden of nakijken), overlegd met elkaar, maar het is ook een plek waar we elkaar ontmoeten en gezellig aan de lunchtafel een praatje met elkaar maken. Als studieloopbaanbegeleider geef ik, naast de lessen, ook begeleiding aan de studenten, ik voer SLB gesprekken met ze en ik kom op stagebezoek bij de studenten. Naast het lesgeven en het SLB gedeelte hebben we vaak ook nog andere taken. Zo ben ik BPV-coördinator van pedagogisch werk. Ik zorg samen met de studenten voor geschikte stageplekken en ik zorg voor een sterke relatie met het werkveld. Andere collega’s organiseren als taak bijvoorbeeld de open dagen en geven voorlichting aan toekomstige studenten en weer andere collega’s kijken de examens van tweede en derdejaars studenten na. Dit maakt het voor mij een leuke, afwisselende baan met een combinatie van lesgeven, begeleiding bieden en het uitvoeren van andere taken. Een werkdag vliegt eigenlijk voorbij. 

We vroegen Angelique ook wat haar motiveert:

“Wat mij het meest motiveert is als ik ontwikkeling en groei zie bij studenten als pedagogisch werker maar ook als mens. Dit kunnen kleine stapjes van groei zijn, maar ook het gehele proces in de opleiding: van puber/adolescent in het eerste jaar, nog onwetend wat het beroep pedagogisch werk precies inhoudt, naar een volwassen beginnend beroepsoefenaar in de kinderopvang als pedagogisch medewerker of op een basisschool/speciaal onderwijs als onderwijsassistent. Daarnaast kom ik zelf uit de praktijk. Ik heb een lange tijd in de kinderopvang gewerkt. Het motiveert mij als studenten enthousiast worden van de inhoudelijke lessen over pedagogisch werk en van hun stages in de kinderopvang en op de basisscholen/speciaal onderwijs. Ik probeer mijn ervaringen uit de praktijk op een enthousiaste manier te delen met de studenten. Wat ik daar zo leuk aan vind, is dat daar vaak mooie en interessante gesprekken uit voortvloeien wat de studenten én mij dan nog meer motiveert. 

Dus, herken jij jezelf hierin?

  • Enthousiast, met veel passie voor het werken met mbo-studenten
  • Flexibel/meegaand
  • Behulpzaam: zowel naar collega’s als studenten
  • Zelfverzekerd voor de klas
  • Klassenmanager (organisatorisch sterk)
  • Improvisatietalent
  • Een echte teamspeler
  • Relaxt in een dynamische omgeving
  • Bereidheid om zelf ook iedere dag te leren

En heb je deze vaardigheden op je cv staan?

  • Bevoegd docent*
  • Relevante praktijkervaring binnen het werkveld kinderopvang of basisonderwijs
  • Pedagogisch/didactische bekwaamheden

* Als je minimaal een hbo-diploma hebt en ervaring in het vakgebied, dan bieden wij je de mogelijkheid om je bevoegdheid voor het mbo te halen.

Solliciteer dan bij ons als docent Pedagogisch werk!

Herken jij jezelf in deze omschrijving? Dan zien we je sollicitatie graag tegemoet. Klik hiervoor op onderstaande sollicitatiebutton en voeg je enthousiaste motivatiebrief en cv toe. Wil je nog iets meer weten over mboRijnland of de functie? Kijk dan op onze website of stuur een mail naar Jacqueline Laforêt jlaforet@mborijnland.nl.

MBO College Welzijn en Zorg

Bij MBO College Welzijn en Zorg vind je een vijftal opleidingen: van Sociaal werk tot Verpleegkunde, van Assisterende in de gezondheidszorg tot Maatschappelijke Zorg en Verzorgende. En, Pedagogisch werk. Vanzelfsprekend gezien ieders achtergrond in de zorg- en welzijnssector is de betrokkenheid van alle collega’s en passie voor het vak. Iedereen is sociaal ingesteld, altijd bereid om elkaar te helpen en alles in het belang van studenten te laten draaien. Er vindt veel multidisciplinaire samenwerking plaats. Ook is er ruimte voor groei, ondernemerschap en zeker ook persoonlijk eigenaarschap. Het is belangrijk dat je kunt meebewegen met interne en externe ontwikkelingen, met oog voor planning en organisatie.